3D modellezés

A rejtélyes Lavater koponya 3D-ben

2018

Sümegen a Kisfaludy Sándor Emlékház időszaki kiállítótermében a városi gyűjteményeket bemutató InnoTeq DiVit 3D terminál demó verziója fogadja a látogatókat. Az interaktív eszközön 3D-ben jelenik meg a Lavater-féle koponya sötét háttér előtt perspektivikus torzításban.

A konzervált emberi koponyát egykor Kisfaludy Sándor hozta magával Sümegre Zürichből. A családi legenda szerint Lavater, a physiognomus tulajdona volt, melyet saját kezével rajzolt ki, jelölt meg rajta minden hajlam és érzék helyét. Az 1700-as évek végén nagy port kavart fel Európa szerte Lavater, a szerény zürichi plébános physiognómiai munkája. A 18. század egyik legérdekesebb elmélete volt ez, miszerint minden emberi szenvedély, hajlam- és tulajdonság feltűnően nyilvánul az emberi arcon. A különleges tárgy sok éven keresztül elválaszthatatlan része volt a költő dolgozószobájának, pontosabban gyönyörű lírával díszített intarziás íróasztalának. 

A sokat forgatott koponya már a látogatók számára is elérhető virtuális módon, az érintőképernyőn körbe forgatható, minden irányból vizsgálható, nagyítható modell képében. A szaggatott vonallal jelzett területek sötét tónusú flekken megjelölhetőek, a szöveges tartalmak érintőgomb megérintésével behívhatóak. A 35 felületpont részletes leírása a Szokoly Viktor, Arcisme és phrenologia, minden rendű olvasó számára, 1864-ben kiadott könyvből beidézve olvasható.

Játékosan tanulni a bányászatról

2018

2018. március 7-én ünnepélyes keretek közt megnyílt a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) megújított mecseki bányászati kiállítása, ahol a felújított kiállítóterekbe elhelyezett két érintőképernyős terminálra DiVit élményterminál rendszerünk került.

Az egyik terminálon látványos animációk segítségével megismerhető az aknák, tárnák kiépülése, a bányaveszélyek és az ellenük való védekezések, valamint meghallgathatóak bányász visszaemlékezések, történetek.

A fekvő óriás érintőképernyős terminál tematikája egyrészt a fotókkal és leírásokkal illusztrált mecseki bányászati helyszínek térkép alapú bemutatása, másrészt a szén-, és urán keletkezésének, felhasználási területének ismertetése interaktív 3 dimenziós modellek segítségével. A legnépszerűbb tartalom pedig egy interaktív játék, amiben a játékosok egymással versenyezve próbálhatják ki a meddő válogatás folyamatát. 

Villa Romana Baláca kiállítás multimédia és 3D

2012

A balácapusztai római kori villagazdaság kiállítótér-multimédia alkalmazások fejlesztése, 3D film készítése a Veszprém Megyei Önkormányzat megrendelésére.