KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG

FENNTARTHATÓSÁG

DIGITALIZÁCIÓ

Mecsek Discovery Center

A Mecsekerdő Zrt. a közös EAGLE Interreg magyar-horvát együttműködési program keretében elnyert sikeres pályázata révén Mecsek Discovery Center (MDC) néven egy teljesen új épületben adott otthont a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskolának és a Mecsek kulturális és természeti világát bemutató MecseXplorer elnevezésű interaktív kiállításnak.

A MecseXplorer kiállítás a legmodernebb technológiákat és múzeumpedagógiai, ismeretterjesztő módszereket felhasználva mutatja be a Mecsek gazdag természeti és kulturális értékeit. 

Az informatikai eszközökön a Mecsekhez kapcsolódó sokrétű, színes tematikák; mecseki állat- és növényvilága, ember és táj kapcsolata, vadászat, bányászat, örökerdő, gasztronómia és a mecseki mondák jelennek meg.

Az érintőképernyővel vezérelt DIVIT digitális terepasztalon a projektorral megvetített 3D terepmodellen különböző georeferált térképeken követhetjük nyomon a mecseki turista útvonalakat, a Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő területeket és kulcsos házakat, erdészeti szálláshelyeket. Megnézhetjük a Mecsek szerkezeti felosztását, forrásokat, kilátókat és a hegycsúcsokat. Körbenézhetünk a TV-toronyból és a régmúlt szén- és uránérc bányászatának története is megelevenedik. Egy kvíz játék formájában kipróbálhatjuk helyismeretünket a 3D nyomtatott épületekkel.

A „jelvényszerző” terminál a fiatalabb korosztály számára nyújt szórakozást puzzle kirakó, különbség kereső és kifestő játékok formájában.

A turistaházban lévő „konyha terminál” különleges, helyi ételspecialitásokat elkészítését mutatja be látványos videókkal. Gyógynövényekről kaphatunk információkat és játékosan elkészíthetjük a saját gyógy elixírünket is.

A virtuális valóság áltávcsöveken keresztül vaddisznókat és szarvasokat nézhetünk meg egészen közelről és virtuális sétát tehetünk két horvátországi nemzeti park területén.

Nyolc darab virtuális szemüvegen keresztül az oktató irányítottan tudja bemutatni a gyerekeknek virtuálisan az erdő állatait és a mecseki növényeket. Ezen felül megnézhetjük a mecseki erdőt a négy évszaknak megfelelő különböző fázisaiban.

A mese kuckóban a Mecsekhez fűződő 8 db mondát lehet meghallgatni fejhallgatókon.

A kvíz terminálnál egy gyorsasági játékon mérhetjük össze a kiállításon megszerzett tudásunkat.

A látványos természetismereti és kultúrtörténeti bemutatót mobiltelefonos applikáció egészíti ki. Ez nemcsak a kiállításon kalauzolja végig a látogatókat, hanem a központból induló, Árpádtető környéki, közel 5 kilométeres Mókus erdei tanösvényen is.